De foarte multe ori aud discuții despre slăbitul sănătos, despre pierdere în greutate sau pierderea de grăsime. Întotdeauna am insistat că nu este mereu relevant cântarul, mai ales când e vorba de slăbitul sănătos, de pierderea în greutate în mod sănătos, mai exact pierderea sau transformarea grăsimii.
Grăsimea este energie stocată. Nu este greșit și nu este rău. Este acolo prin design și va fi mereu acolo, doar dacă nu ne mai interesează să trăim. E foarte simplu: consumăm alimente pentru a trăi. O parte din ce consumăm este folisit imediat pentru a putea gândi în continuare, pentru a ne putea mișca, pentru a putea respira, și o parte, chiar dacă este surplus, chiar dacă sunt resturi, e stocată în celulele de grăsime pentru mai târziu.
VEZI SI: CUM SA RESPIRI CORECT IN TIMPUL ANTRENAMENTULUI
Ajunși la maturitate, numărul de celule de grăsime din corpul nostru rămâne același. Putem să ne gândim la ele ca la buzunare. Le putem umple sau le putem goli, însă nu putem scăpa de buzunarele în sine. Deci nu putem scăpa de celulele de grăsime, ele pot deveni mai mici sau mai mari.
VEZI SI: SPORTUL – AFRODISIACUL NATURAL
Grăsimea este în esență combustibilul pe care îl folosim pentru a ne menține pe picioare atunci când avem mai multă nevoie. E foarte simplu: gândește-te la corpul uman ca la o mașinarie organică care funcționează pe bază de energie, funcționează datorită alimentelor pe care le consumăm și în momentul în care există un deficit, organismul nostru intră în rezervele create, în grăsimea depusă. O dată început consumul ei, arderea ei, nu mai rămâne decât produsul secundar, dioxidul de carbon, pe care îl expirăm.
Pentru a accelera acest proces și a face corpul să intre în rezervele stocate, există două opțiuni: dieta și exercițiul fizic.
DIETELE
Doar ținând diete mai mult sau mai puțin stricte, nu va face altceva decât să îți priveze corpul de nutrienți, va forța corpul să intre în rezerva de care am vorbit. Vei scădea în greutate foarte rapid, DAR – e un MARE DAR – corpul tău va intra într-un șoc și cu siguranță vei pune totul la loc, mai rapid decât ai dat jos! E un lucru demonstrat, am văzut atâtea cazuri la oamenii cu care am lucrat și care au ținut diete stricte înainte să începem să lucrăm împreună… Asta se întâmplă datorită sistemului de siguranță al organismului, datorită autoconservării. Corpul își ia măsuri de precauție, ca în viitor să nu se mai întâmple asta, pentru a asigura buna funcșionare a organelor.
Doar ținând diete mai mult sau mai puțin stricte, te poate ajuta la o pierdere în greutate, dar pe termen scurt. O primă dietă va avea efecte ok, dar de scurtă durată. Vei fi obligat(ă) să încerci alta și alta și alta și îți va fi din ce în ce mai greu, din toate punctele de vedere.
De asemenea, trebuie menționat faptul că un slăbit prea rapid nu e deloc sănătos și nici nu e estetic. Pielea ta nu va avea suficient timp să se adapteze și cel mai probabil vei arăta ca un balon care a fost umplut cu apă și apoi spart. Vrei să arăți așa?
EXERCIȚIUL FIZIC
Excesul de greutate, supraponderabilitatea este o problemă gravă, dar relativ nouă… În trecut, cei care aveau astfel de probleme, credeau că pot rezolva totul doar prin dietă, scăzând în greutate. Acum avem mai multă experiență, știm mai multe și e cunoscut faptul că dacă vrem să arătăm bine și să fim funcționali, nu e suficient să ținem diete, nu e nici măcar indicat.
Exercițiul fizic, fiind solicitant în general, fortează corpul să acceseze acele rezerve de grăsime de care vorbeam mai devreme. Diferența este că spre deosebire de dietă, îți lucrează și mușchii.
În trecut puteam folosi termenul de scădere în greutate, pentru că despre asta era vorba. Acum însă, dacă adăugăm și masa musculară în ecuație, vom vedea că deși ne simțim mai bine, deși hainele stau mai bine pe noi, cântarul arată la fel, uneori chiar mai mult. Eu cu oamenii cu care lucrez, insist să nu să mai cântărească și mai ales să nu mai țina așa de mult cont de ce arată cântarul. Sigur, e un indicator, dar nu e întotdeauna cel mai bun.
În continuare pierzi în greutate, pentru că oricum golești acele celule de grăsime, doar că nu poți știi exact cât în kilograme. Dacă ai grijă la ce mănânci și dacă faci sport, îți poți măsura rezultatele altfel, se pot face multe măsurători, altele decât kilogramele pe cântar.
Pe de altă parte, doar făcând mult sport nu vei rezolva mare lucru. Exercițiul fizic amplifică arderile, intensifică metabolismul, dar ca să consume din energia stocată, din rezervele de grăsime, corpul are nevoie de un deficit caloric. Combinația câștigătoare este antrenamentul și dieta, dar atenție nu dietele drastice și nici supra-antrenamentul!
Combinația câștigătoare!
E foarte simplu, echilibrul e cuvântul cheie. Mănânci ceva mai puțin, mai sănătos și mai echilibrat și te miști ceva mai mult, mai sănătos, mai echilibrat. Vei vedea progrese. Ceva mai lent, dar mai sănătoase, pe termen lung!
Pentru întrebări, nelămuriri, doleanțe și altele te aștept cu un comentariu la acest articol sau pe pagina cu întrebări și răspunsuri, pe facebook, twitter, youtube, instagram. Dacă vrei să afli imediat cum scriu ceva, îți recomand să te abonezi fie prin mail, fie prin RSS. Dacă vrei broșura “Mituri despre abdomen”, îți recomand să te înscrii la newsletter pentru a intra în posesia ei GRATUIT! Dacă vrei să mă ai ca antrenor personal, contactează-mă. De asemenea, dacă te interesează provocările fitness-wellness, le găsești pe toate AICI.
Toate bune, spor(t) în toate!
O persoana ce are 1,90 inaltime si 80 kg si nu prea face miscare decat 20 de min la 2-3 zile fiind in scaun cu rotile cam cate calorii sunt iundicate pe zi?
STIMA