in ,

Supraantrenamentul

Supraantrenamentul este unul dintre cele mai importante subiecte in domeniul modelarii corpului, inamicul numarul 1 al sportivilor, exceptand accidentarile. Supraantrenamentul poate descuraja un incepator sau poate face ca un intermediar sau chiar un avansat sa stagneze.

supraantrenament

Supraantrenamentul este antrenarea corpului peste capacitatile sale de refacere. Capacitatile de refacere depind de genetic, alimentatie, suplimente, doping, odihna. Variabilele pot fi frecventa antrenamentelor, intensitatea, volumul. Adica te antrenezi prea des, prea tare sau prea mult in raport cu posibilitatile si timpul de refacere.

Semnalmentele si simptomele supraantrenamentului difera la exercitiile aerobice si la cele anaerobice.

Iata o lista cu cateva simptome ale supraantrenamentului:

– Reducerea dimensiunii musculaturii si fortei

– Recuperarea dupa antrenament este mai lunga decat in mod obisnuit

– Frecventa cardiaca de repaus este crescuta

– Tensiune arteriala crescuta dimineata, la trezire

– Dureri articulare si musculare

– Cefalee

– Tremor al extremitatilor

– Senzatie de oboseala

– Apatie

– Insomnie

– Pierderea sau scaderea apetitului

– Accidentari

– Diverse afectiuni

Sportivii care se supraantreneaza in timp ce sunt angrenati in activitati de rezistenta sau aerobice (alergare, inot, ciclism, mare etc), de obicei au simptome ca: dificultati de a se odihni in timpul somnului, puls crescut fata de normal la sculare, schimbari ale starilor sufletesti spre depresie si lipsa entuziasmului pentru antrenamente.

Simptomele supraantrenamentului la activitatile anaerobice sunt ceva mai subtile si mai greu de detectat si pot include: lipsa progresului muscular, cresterea ratei accidentarilor, scaderea fortei si, posibil, scaderea masei musculare.

Exista simptome psihologice (oboseala permanenta, concentrare scazuta, apatie, insomnii, iritabilitate, depresie, lipsa dorintei de a merge la antrenament, lipsa apetitului sexual, stari anxioase) sau simptome fizice (forta redusa, lipsa progreselor sau chiar scaderi in masa si forta, lipsa pomparii in timpul antrenamentului, febra musculara persistenta, dureri musculare si articulare, puls ridicat dimineata, accidentari frecvente, scadere in greutate, scaderea imunitatii, scaderea apetitului).

Supraantrenamentul nu apare imediat, dupa cateva antrenamente mai dese si mai intense, ci in timp, de la cateva saptamani la cateva luni. Incet, incet, deficitul de recuperare se acumuleaza pana la punctul la care devine vizibil, de la lipsa progreselor chiar pana la miscorarea muschilor respectivi. Supraantrenamentul poate sa apara la nivelul intregului organism sau la nivelul unei zone musculare.

Cauzele supraantrenamentului pot fi multiple: odihna insuficienta, antrenamentul excesiv, timp de recuperare scurt, alimentatie proasta.

supraantrenament
Indiferent de motivul supraantrenamentului, rezolvarea este una simpla: PAUZA! Te odihnesti si te alimentezi corect. Vei constata ca atunci cand revii in sala, vei avea rezultate neasteptat de bune!

Pentru intrebari si nelamuriri te astept pe facebook, twitter, in pagina cu intrebari si raspunsuri sau aici in comentarii. Sfaturi utile gasesti in sectiunea WELLNESS de pe blog. Pentru antrenament personalizat si sfaturi directe, contacteaza-ma!

Toate bune, spor(t) in toate!

sursa foto.

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

6 Comments

Leave a Reply
    • Din pct de vedere gramatical si al fizicii energizantul nu iti ofera mai multa forta, dar iti dezvolta mai multa energie. Cu energizantul antrenamentul dureaza mai mult cu minim 20-45 min, garantat. Deci cu mai mult antrenament, rezulta mai multa forta.

  1. Salut Vali ! Ce parere ai despre Carnivor Mass?E un produs minune? Imi poti recomanda un gainer foarte bun ? Nu conteaza cat costa.Carnivor Mass e la un pret de aproximativ 245 de lei si as vrea sa stiu daca merita banii sau pot lua ceva mai ieftin,dar sa dea randament. Cei de la Universal au un pachet pentru masa musculara care cuprinde un Gain Fast,un produs care zice ca te energizeaza si un produs bazat pe vitamine.Care crezi ca se merita ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

The Strongest Man in the City: Editia 1

2013 – anul Valentin Bosioc