in

F.B.I – Full Body Ignition

F.B.I – Full Body Ignition – Vorbesc mereu despre acest concept de antrenament, dar mai ales, mă întreabă tot mai multă lume: cum funcționează, care-i treaba cu conceptul ăsta, ce presupune, cum se desfășoară, etc etc.

FBI

F.B.I – Full Body Ignition – a fost creat din necesitatea unui concept de antrenament revoluționar, ceva care să ofere rezultate vizibile și sănătoase, ceva care să iasă din tiparul antrenamentelor obișnuite. L-am testat o bună perioadă înainte, l-am analizat, l-am îmbunătățit și îl îmbunătățesc constant. Evident, nu am reinventat roata, cum își doresc unii să creadă că au făcut, însă pot spune că am rotunjit-o, am îmbunătățit-o!  Sigur, există o multitudine de denumiri și concepte/programe, menite să facă același lucru. Fiecare susține că face mai repede, mai sănătos și mai bine.

Cert este că la bază toate au aceeași idee: Interval Training – clasicul antrenament pe intervale. Apoi, fiecare dintre antrenamentele mai sus numite au propria lor modificare. Nu voi vorbi despre altele, voi detalia puțin mai mult conceptul F.B.I – Full Body Ignition, pentru că, multă lume cere detalii.

De ce FBI? Pentru că mi s-a părut mișto, și pentru că sună bine și e un acronim cunoscut, dar mai ales pentru că reprezintă în totalitate conceptul de antrenament pe care l-am dezvoltat. Full Body Ignition – simți la propriu cum ți se aprinde, îți ia foc întregul corp. În urma unei sesiuni de antrenament se pot arde până la 1000 de calorii!

Este un program care a împrumutat elemente din foarte multe sporturi, dar care la bază folosește antrenamentul pe intervale. Ustensila fără de care nu se poate desfășura, este interval timerul (eu folosesc un Gymboss). FBI conține elemente din MMA, Crossfit, Body Combat, Fight Fitness, Tae Bo, Pilates, Yoga, Judo, Rugby, Aikido, Army Fitness, Bootcamp, Step, Aerobic, Pilates, Tabata, HIIT, Box, Functional Training, Plyometric Training, Fitball și, fără exagerare, la nevoie chiar Aqua Gym :). Toate astea sunt frumos împachetate și aranjate, bine puse la punct, perfect gândite, modificate, astfel încât să dea rezultatele optime.

Încălzire, cardio extrem de intens, forță, abdomene, iar cardio, cool down, stretching – cam așa arată grosso modo o sesiune de F.B.I – Full Body Ignition. Ordinea nu e neapărat asta, și nu neapărat e mereu așa. Exercițiile pot fi executate cu accesorii libere, cu propria greutate a corpului sau la aparate. Spațiul folosit poate fi de la 2 metri pătrați, la o garsonieră, o sală sau chiar o hală. Antrenamentul poate fi executat atât în interior cât și în exterior. Poate fi executat în grup sau personalizat pentru 1:1. De foarte multe ori am improvizat și m-am orientat la fața locului. M-am folosit de tot ce am avut la îndemână, de la sticle și bidoane la trepte, scaune, bănci, paturi, șervețele, accesorii fitness mai mult sau mai puțin profesionale sau chiar aparate multifuncționale.

Ce câștigi? Păi obții în primul rând o slăbire sănătoasă și controlată, creșterea forței, creșterea rezistenței cardiovasculare, creșterea rezistenței fizice, creșterea vitezei de reacție, creșterea vitezei fizice, o mai bună stabilitate fizică, emoțională și psihologică, un tonus muscular înzecit mai bun, creșterea masei musculare și o sănătate vădit îmbunătățită. Deci grosso modo obții o stare generală mai bună!

Ce pierzi? Între 45 și 60 minute de minim 2 ori pe săptămână, recomandat de 3 ori, opțional zilnic. Nu, bani nu pierzi, bani investești. Ai avantajul că ai lângă tine un profesionist, un antrenor personal bun, care în același timp îți poate recomanda cum să faci cu alimentația, fiind și tehnician nutriționist. Să nu te gândești la diete draconice și nici la antrenamente extrem de grele.

Unele dintre avantaje, pe lângă cele menționate mai sus, sunt și următoarele: antrenamentul este extrem de personalizabil, ședințele nu seamănă una cu cealaltă, deci corpul nu se obișnuiește, omul nu se plictisește. În cadrul unei ședințe poți ajunge să arzi până la 1000 de calorii, însă partea bună este că arderile continuă întreaga zi, la câteva ore bune după ce sesiunea de antrenament s-a încheiat. De ce? Datorită părții cardio destul de intense, combinată cu antrenamentul de forță. Încă o parte bună este timpul… Nu ești nevoit(ă) să pierzi ore întregi la sală, pe antrenamente clasice, pe cardio clasic. Este intens, simți că iei foc instant, atunci, eventual obosești dar pe termen extrem de scurt, după care întreaga zi radiezi de energie, nu simți oboseala clasică, nu ai timp să obosești și mai ales, nu faci antrenamentul din obligație, nu e rutină.

Dezavantaje? Momentan nu am găsit, dar cine găsește este rugat(ă) să lase un comentariu.

fbioutdoor

Pentru întrebări, nelămuriri, doleanțe și altele te aștept cu un comentariu la acest articol sau pe pagina cu întrebări și răspunsuri, pe facebook, twitter, youtube, instagram. Dacă vrei să afli imediat cum scriu ceva, îți recomand să te abonezi fie prin mail, fie prin RSS. Dacă vrei broșura “Mituri despre abdomen”, îți recomand să te înscrii la newsletter pentru a intra în posesia ei GRATUIT! Dacă vrei să mă ai ca antrenor personal, contactează-mă.

Toate bune, spor(t) în toate!

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

3 Comments

Leave a Reply
  1. I am also looking for a program/dvd series that I can use. I saw a video, 5 minutes, that looked great. I am in the U.S. and would love to see what a sample workout or workouts would be… I would be interested if you think it would be applicable for an in-shape 54 year old. I have an 8th degree black belt but am looking for optimum fitness and would love to hear your thoughts and your program!
    Thanks so much!
    Ray Faulkenberry, PhD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Laura slăbește. Dupa prima lună…

Cardio – Înainte sau după antrenament?!