in ,

Alimentația după grupa sangvină: grupa AB

Am început o serie de articole despre alimentația după grupa sangvină. Am vorbit despre istoricul grupelor sangvine, despre generalități și despre principiul acestui tip de dietă, apoi am particularizat pentru grupa sangvină 0, grupa sangvină A și grupa sangvină B.

Sunt cazuri reale când oameni care considerau că au un stil de viață sănătos și o alimentație sănătoasă, indiferent ce făceau, nu reușeau să slăbească. Soluția s-a dovedit a fi chiar alimentația după grupa sangvină. Îți recomand să citești până la capăt, inclusiv concluzile mele personale!

Dacă ai înțeles generalitățile și cum stă treaba cu grupa sangvină, grupa sangvină A și grupa sangvină B, azi vorbim despre alimentația după grupa sangvină în cazul grupei AB. Această grupă sangvină este rezultatul amestecului dintre grupele A și B. Se crede că ea există doar de aproximativ 1000 de ani și reprezintă numai 5% din populația globului. Este cel mai bogat dintre temperamente, deoarece posedă avantajele celorlalte trei, dar este și victima incompatibilităților lor. Acest inconvenient apare chiar și în materie de alimente. Grupa AB este complexă, semănând uneori cu grupa A, alteori cu grupa B, iar uneori pare înrudită chiar cu grupa 0.

Carnea de vită, pasăre și vânatul. Când vine vorba de digerarea cărnii semănați mai mult cu grupa A, stomacul vostru secretă puțin acid și ca urmare enzimele voastre digestive sunt reduse. Încercați să consumați rar carne de iepure sau curcan.

Peștele și fructele de mare. Dacă nu aveai obiceiul să consumi peșste, străduiește-te să îl introduci în alimentație. Peștele e o excelentă sursă de proteine de care organismul vostru poate profita. Consumă pește ca scrumbia, sardinele, tonul, somonul sălbatic sau hering. Vei profita din plin de acizii grași esențiali care vor reduce riscul unei boli cardiovasculare. Poți consuma scoici, însă ar cam trebui să eviți alte fructe de mare.

Soia și leguminoasele. Poți mânca legume aproape în fiecare zi, dar ai grijă să le alegi pe cele care nu au lectine dăunătoare ție. Lintea, bobul, fasolea cu bob rotund, fasolea alba și fasolea oloagă sunt alimente care pot figura pe lista ta de cumpărături.

CITEȘTE: ALIMENTAȚIA GRUPEI SANGVINE O

Cerealele. Musli, pâinea și pastele sunt făcute din cereale. Persoanele cu grupa sangvină AB sunt adaptate acestei categorii de alimente și pot profita din plin de asta. Ca și celelalte grupe e bine să eviți grâul, mai ales dacă ai probleme cu greutatea și căile respiratorii (mucozități). Poți consuma și cereale germinate, lectinele din ele fiind astfel distruse.

Produsele lactate. Când vine vorba de acestea intră în joc latura voastră B. Poți consuma brânză de vacă, capră, oaie, iaurt si chefir. Cu toate acestea, trebuie să fiși conltienți că brânza conține acizi grași saturați și că din aceștia organismul vostru ar putea produce surplus de colesterol.

Oleaginoasele și uleiurile care se extrag din ele. Oleaginosele și semințele sunt o sursă bună de proteine și fibre. Nucile și semințele de in sunt recomandate grupei AB.

Legumele. Toate persoanele, indiferent de grupa sangvină, trebuie să consume multe legume. E indicat să fie proaspete și de sezon.

CITEȘTE: ALIMENTAȚIA GRUPEI SANGVINE B

Fructele. Legumele și fructele sunt relativ asemănătoare din punct de vedere al nutrienților. Sunt cele mai bune surse de vitamine, minerale, antioxidanți, fibre. În cazul vostru aveți foarte puține restricții la fructe, deci abuzați de ele cu încredere :).

Ce pot să beau? Apă, apă și iar apă!

În rândurile de mai jos vom face o recapitulare a alimentelor “permise” și “interzise” pentru grupa sangvină AB.

Carnea de vită, pasăre și vânat – sunt permise curcanul, mielul, vițelul, oaia, struțul, fazanul, iepurele. Sunt interzie vita, bizonul, pui, rața, gâsca, cocoșul de munte, bibilica, prepelița, porumbelul, alt vânat. Este recomandat să limitați consumul de carne.

Pește, fructe de mare și melci – sunt permise aproape toate varietățile de pești, moluștele, midiile, scoicile și melcii. Sunt interzise sardelele, baracuda, beluga, anghila, lupul-de-mare, broaștele, morunul, merluciu, caracatița, icrele roșii, păstrăvul, merlanul, melcii marini, crabii, homarii, stridiile și creveții. Cele mai indicate alegeri sunt morunul, scrumbia, știuca, somonul, sardinele, nisetrul și tonul.

Produsele lactate – sunt permise aproape toate. Sunt interzise brânza cu mucegai albastru, zerul, untul, laptele fermentat, parmezanul.

CITEȘTE: ALIMENTAȚIA GRUPEI SANGVINE A

Ouăle – sunt permise cele de găină, gâscă, prepeliță. Sunt interzise cele de rață.

Uleiurile – sunt permise cele de măsline, rapiță, in, arahide, soia, nuci, germeni de grâu. Sunt interzise cele de nuci de cocos, de porumb, de semințe de bumbac, de șofran, de susan, de floarea-soarelui. Cel mai indicat ulei e cel de măsline.

Oleaginoasele – sunt permise migdalele, nucile braziliene, caju, castane, semințele de in, nucile de Macadamia, pecan, arahide, semințe de pin, fistic, nuci. Sunt interzise alunele, semințele de dovleac, de mac, de susan, de floarea-soarelui. Sunt recomandate arahidele, castanele, nucile și semințele de in.

Fasole, linte și soia – sunt permise aproape toate tipurile de fasole, soia. Sunt interzise fasolea neagră, năutul, fasolea roșie.

Cerealele – sunt permise orzul, pâinea de cereale încolțite, meiul, ovăzul, orezul, secara, alacul, quinoa, grâul și orezul sălbatic. Sunt interzise hrișca, porumbul. Grâul totuși, este de evitat mai ales dacă ai probleme de greutate sau respiratorii.

Legumele – sunt permise aproape toate. Sunt interzise anghinarele, caperele, ardeiul, măslinele negre, ciupercile, ardeiul gras, castraveciorii, ridichiile și rubarba.

Fructele – sunt permise aproape toate. Sunt interzie avocado, bananele, nucile de cocos, murele, mango, portocalele, rodiile, kaki,smochinele, gutuiul. E recomandat să consumi aproximativ 500 g de fructe pe zi.

Condimentele – sunt permise aproape toate. Nu sunt permise ardiul de Jamaica, piperul. Sunt recomandate curcuma și ghimbirul.

Ierburile aromatice sunt permise toate.

Băuturile – permise sunt cidrul, ceaiul verde, berea, apa minerală, vinul. Sunt interzise cafeaua, alcoolul, sifonul și ceaiul negru. Ceaiurile permise ar trebui să fie băutura ta preferată.

Concluzii personale. Alimentația după grupa sangvină are și un aspect pe care am preferat să nu îl dezbat, însă cei curioși pot afla mai multe despre el din materialele “4 grupe sangvine, 4 regimuri” și “4 grupe sangvine, 4 moduri de viață”. Este vorba despre tipul secretor sau nesecretor. Tipul secretor reprezintă 80% din populația globului. Acesta transmite informația grupei sangvine prin intermediul secrețiilor. Articolele din seria începută de mine se adresează acestui tip. Pentru a observa cu adevărat o schimbare în starea de sănătate, trebuie să urmăriți cu strictețe acest regim. Dacă nu funcționează cum vă doriți, sunt șanse foarte mari să aparțineți tipului nesecretor, iar locul alimentelor se modifică în cazul vostru.

Citește cu atenție rândurile de mai sus, dar și generalitățile prezentate în primul articol, precum și particularitățile pentru grupa sangvină 0, grupa sangvină A, și grupa B.

Eu susțin în continuare o alimentație echilibrată. Nu recomand apelarea la acest tip de alimentație, decât atunci când știi (sau crezi) că ai o alimentație sănătoasă și echilibrată, că faci sport regulat, că la analize nu ți-a ieșit nimic greșit și totuși nu reușești să scazi în greutate sau simți în continuare disconfort. Acest regim alimentar nu se aplică la toată lumea. De exemplu eu aparțin grupei sangvine 0 și nu cred că aș concepe, cel puțin în momentul acesta, o alimentație lipsită de lapte, pepene galben, portocale, banane, kiwi sau clementine. Pe de altă parte, dacă aș fi pus în situația de a adopta un astfel de regim alimentar, cu siguranță că m-aș strădui să îl respect cu sfințenie.

Aceasta este ultima parte dintr-o mini serie de articole cu si despre alimentația după grupa sangvină. Aici ți-am prezentat alimentația după grupa sangvină AB. E foarte posibil ca la un moment dat să pun toate articolele cap la cap, pentru a fi la îndemâna tuturor dintr-un singur click.

Pentru întrebări, nelămuriri, doleanțe și altele te aștept cu un comentariu la acest articol sau pe pagina cu întrebări și răspunsuri, pe facebook, twitter, youtube, instagram. Dacă vrei să afli imediat cum scriu ceva, îți recomand să te abonezi fie prin mail, fie prin RSS. Dacă vrei broșura “Mituri despre abdomen”, îți recomand să te înscrii la newsletter pentru a intra în posesia ei GRATUIT! Dacă vrei să mă ai ca antrenor personal, contactează-mă.

Toate bune, spor(t) în toate!

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

One Comment

Leave a Reply

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Ne vedem la Body Mind Spirit Festival

    Killer Cardio inspired by FBI (Full Body Ignition)