in

Antrenor personal: Mitul antrenorului personal

Ce este antrenorul personal si de ce ai nevoie de un antrenor personal, am stabilit.

valentinbosioc-250

In Romania, din pacate, inca nu exista cultura antrenorului personal. A inceput sa prinda din ce in ce mai bine cultura wellness, ceea ce e bine, dar pana ca oamenii sa inceapa sa perceapa antrenorul personal asa cum trebuie, mai este cale lunga.

Va spun din experienta proprie… Haideti sa vedem ce variante si versiuni, ce mituri avem atunci cand vine vorba de un antrenor personal…

O prima situatie: antrenorul este in sala si vede pe cineva ca executa gresit la un aparat. Merge la el, ii spune politicos ca nu executa gresit, ii explica, ii spune de ce nu e bine asa si de ce e bine invers… Avem variante de raspuns:

– “lasa-ma frate ca stiu eu mai bine ce fac!” – in cazul asta ce poti sa ii zici? Daca scolile, cursurile si experienta acumulata a unui antrenor sunt irelevante, ok, do it your way and suffer later :).

– “multumesc pentru explicatie, ma descurc mai departe singur(a)” – motivele?! Mai jos.

Spuneam ca romanii nu au inca acea cultura a necesitatii unui antrenor personal. Sunt putini care au realizat nevoia unui personal trainer si care se bucura ca au inceput sa lucreze cu el. Cei mai multi insa, au o teama fata de antrenorul personal.

Teama ca e prea scump. De ce sa dau eu atatia bani unui om care sa stea langa mine cand fac miscare? Sau dupa caz sa mai si tipe la mine (ca deh sunt feluri si feluri de antrenori). Ei bine, afara nu se pune problema asa. Afara treaba e simpla: investesc in mine si in sanatatea mea, investesc in mine si banii investiti se vor simti si se vor vedea atat in oglinda, cat si in stilul nou de viata adoptat. Investitia e pe termen lung. Deci trebuie sa se inteleaga diferenta intre cheltuiesc X lei pe o sedinta de personal training si investesc X lei intr-o sedinta de personal training, investesc in mine si in sanatatea mea.

La noi, antrenorii personali sunt vazuti ca niste zei robotei extrem de bogati :). Pe bune, va spun pe surse… Am avut oameni care m-au intrebat ceva la modu’ “faci vreo 2-3 mii de euro pe luna, asa-i?”…

Well, revenirea cu picioarele pe pamant. Si antrenorii personali sunt oameni si ei trebuie sa traiasca si ei au rate, chirii, animale si alte chestii de intretinut, de platit. Ba mai mult, un antrenor personal constiincios investeste foarte mult in imaginea sa, pentru ca in primul rand un antrenor personal vinde prin imagine. Primul contact dintre antrenor si oamenii cu care lucreaza se face vizual. Daca un antrenor e obosit mereu, gras, slab sau nu e intr-o forma buna, ii cam scade ratingul. Chiar daca el isi cunoaste bine meseria, chiar daca, poate, el este un antrenor extrem de scolit si de bun. Si cum sta un antrenor personal in forma? Cum are grija un antrenor personal de imaginea lui? Prin alimente, odihna si in cele mai multe cazuri prin suplimente naturale. Toate astea costa. Costa mai mult decat cosul zilnic de cumparaturi al unui om cu un alt job.

Deci nu, antrenorii personali nu sunt deloc plini de bani. Poate au chiar mai putini bani decat cel care sta 8 ore la birou. In cele mai multe situatii antrenorul personal lucreaza pe comision. Deci acei bani multi pe care tu crezi ca ii dai, nu ii intra antrenorului in buzunar. Ia doar o parte din ei.

Antrenorii personali nu sunt robotei si nici zei. Jobul de antrenor personal este unul extrem de placut si frumos, insa extrem de solicitant. Mai solicitant decat pare. Un antrenor personal se trezeste dimineata, pleaca de acasa si ajunge seara acasa. Sunt antrenori care colaboreaza cu mai multe sali, sunt antrenori care lucreaza si la domiciliul omului, sunt antrenori care tin si clase de grup. Deci fiecare antrenor este extrem de solicitat atat fizic, cat si psihic.

Sunt putini antrenori care au salariu fix, majoritatea lucreaza pe comisioane. Deci ca sa castige bani trebuie sa munceasca mult. Cu banii castigati trebuie sa isi plateasca intretinerea, chiria, ratele si asa mai departe, cu banii castigati trebuie sa se intretina pe el si sa isi intretina familia, cu banii castigati trebuie sa se alimenteze, sa isi ingrijeasca imaginea, cu banii castigati trebuie sa isi plateasca transpotul, cu banii castigati trebuie sa mai si traiasca. Este om, deci trebuie sa aiba si o viata personala si timp liber, timp de odihna, timp pentru el.

Deci mitul antrenorului personal este busted! Antrenorul personal nu este un zeu robotizat, nu este plin de bani. Este cat se poate de uman, muncitor si iubitor de oameni. Antrenorul personal are un job extrem de frumos, ofera oamenilor sanatate, forta, viteza, rezistenta, ofera oamenilor un stil de viata mai bun, dar antrenorul personal nu este invincibil.

Nu victimizez jobul de antrenor personal, vreau doar sa aduc in fata voastra cateva detalii pe care probabil multi nu le cunosc. Vreau sa incerc sa demontez mitul antrenorului personal.

De asemenea, foarte multa lume confunda antrenorul personal cu instructorul de fitness. Sunt chestiuni total diferite, calificari diferite, joburi diferite!

Ah si mai este o problema: cei care lucreaza cu antrenorul personal, au impresia ca antrenorul respectiv lucreaza doar cu ei! Pai da, lucreaza doar cu ei dar doar in ora stabilita. Antrenorul personal este 100% al tau doar in sedinta stabilita! Asta nu inseamna ca tu trebuie sa intarzii sau sa ai impresia ca omul este al tau toata ziua! Sunt pe langa tine multi altii care il asteapta, imediat dupa ora ta. Cei mai multi antrenori considera facuta sedinta respectiva, chiar daca tu ai intarziat sau nu ai venit. E si o motivare in plus pentru multi. El nu poate sa isi decaleze toata ziua pentru ca tu ai intarziat la sedinta si ai impresia ca poti decala intreaga sedinta…

Ma rog, cam asta ar fi pe scurt mitul antrenorului personal. Sigur, sunt atatea de spus despre antrenorul personal in Romania… Dar poate cu alte ocazii :).

Acestea fiind spuse, daca ai intrebari le astept fie pe pagina cu intrebari si raspunsuri, fie in comentarii, fie pe facebook, twitter sau youtube.

Toate bune, spor(t) in toate!

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

12 Comments

Leave a Reply
  1. Asa cum noi, oamenii de rand, trebuie sa intelegem antrenorii personali si sa le respectam meseria, cred ca si viceversa e valabila. In sensul ca banii pot reprezenta, intr-adevar, un impediment pentru a investi in sedintele cu antrenor personal si din pacate, politica salilor de fitness nu e de mare ajutor. Ma refer la achizitionarea unui abonament care iti permite doar accesul in sala si achitarea separata a sedintelor cu antrenor personal.
    Ai perfecta dreptate cand spui ca e important sa investim in sanatate, dar daca la finalul zilei nu iti ies socotelile si nu iti poti permite decat o anumita suma, nu cred ca cineva e de condamnat. Am intalnit antrenori care nu aveau o atitudine constructiva si am auzit afirmatii de genul: “vii la sala degeaba daca nu faci cutare lucru”.
    Cred ca important e sa incepem de undeva si sa construim pe parcurs.

    • Pai sincer, nu stiu peste ce antrenori ai dat tu, dar nu m-ai intalnit pe mine inca :). Daca esti in Bucuresti, ne putem vedea sa discutam. Ideea e ca intr-adevar pentru nivelul nostru de trai pare scump sedinta de PT + abonament sala. De aceea eu ofer tot felul de bonusuri si de aceea am si varianta la domiciliu sau chiar online.

      • Vali eu nu imi perimt sa mananc sanatos, dar sa mai platesc si abonament la sala sau PT, nu ajung banii. 11 ore pierd cu serviciul, carele pierd. De timp pot face rost dar trebuie investitie si in alimentatie.
        De ex, aseara Alex Velea a vrut un sandwich de la OMV, s-a uitat in el si a zis ca e prea grasa carnea, nu l-a luat, l-am luat eu ca nu avea ce sa iau altceva… la un pret destul de bun sau sa caut cu masina in alta parte, consum in plus de carburant

  2. Pai si daca tot ai atins subiectul. Care este onorariul corect al unui PT in silele noastre.
    Evident trebuie sa fie o cifra discutabila dar un startpoint cred ca poti estima

  3. Foarte adevarat, Vali. In Romania exista insa si o alta problema legata de “personal trainers”. In ultimii ani au aparut ca ciupercile dupa ploaie multe specimene fara cunostinte solide, fara o calificare, fara experienta semnificativa. Se folosesc de faptul ca au 2-3 ani de plimbat pe la sala si POATE un curs de instructor la Federatie. Stii si tu despre ce vb. Tot respectul pentru tine si pentru toti cei care traiesc prin sport.

    • Dap, ai dreptate! Se scot pe banda rulanta atat instructori cat si antrenori, insa crede-ma, selectia naturala va interveni si isi va face treaba. Momentan e mirajul mare si sunt multi atrasi de asta, dar vor cadea pe parcurs si vor ramane valorile…

  4. te rog mult de tot sa-mi spui cum este cu comisionul. sunt bani nefiscalizati?
    vreau si eu sa devin antrenor part-tyme, k mai am un job si in afara 1/2 minim pe economie cat poate sa-mi ofere sefa la 4 ore pe zi as vrea sa fac si personal trayning dar banii luati sa fie legali…dak antrenez vreun politist???
    ast.sasp.multumesc

  5. meseria de personal trainer nu exista in romania si ma supara tare faptul ca cei din industria fitness lasa impresia ca ar fi 2 meserii diferite pentru a mai trage niste bani de la oameni,sa,mi arate mie unu diploma de personal trainer ca o mananc,ceea ce fac scolile este sa emita un certificat pe care scrie personal trainer care nu are nici o valoare, singura diferenta intre instructor si personal trainer este felul tau ca om ,daca sti sa te vinzi sa vrei intradevar sa ajuti omu sa sti sa vorbesti,chestiile astea nu le inveti in scoala,pentru ca adevarul este ca multi instructori nu stiu sa atraga clienti si sa vorbeasca, asa ca nu va mai lasati pacaliti de industrie diferenta o face atitudinea nu hartia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Un sfat, daca-mi permiti…

Flight (Zborul)