in ,

Cum să eviți supraantrenamentul

Despre ce este supraantrenamentul am vorbit aici.

Stim ca supraantrenamentul este antrenarea corpului peste capacitatile sale de refacere. Capacitatile de refacere depind de genetic, alimentatie, suplimente, doping, odihna. Variabilele pot fi frecventa antrenamentelor, intensitatea, volumul. Adica te antrenezi prea des, prea tare sau prea mult in raport cu posibilitatile si timpul de refacere.

manstretch

Mai multe despre simptomele supraantrenamentului poti sa citesti aici. In randurile de mai jos iti prezint cateva metode prin care poti sa eviti supraantrenamentul.

1. Consuma suficienti carbohidrati. Carbohidratii sunt necesari pentru recuperarea musculara si energie. Cand acestia lipsesc din alimentatie, corpul intra in catabolism si atunci pentru energia necesara sunt consumati muschii si astfel masa musculara stagneaza sau chiar scade.

2. Ia o pauza. Am spus mereu ca alimentatia, antrenamentul si odihna merg mana in mana. In momentul in care nu iti lasi suficient timp de odihna, atunci cand nu dai timp muschiului sa se recupereze, exista clar riscul de supraantrenament. Foarte multi fac greseala sa se antreneze mai greu si mai intens, in loc sa ia o pauza de cateva zile.

3. Seteaza-ti niste limite de bun simt si nu le depasi. Aici vorbesc de cei care vin in sala si pierd timpul mai mult de 2 ore. Se stie ca testosteronul e responsabil cu cresterea musculara. Nivelul acestuia incepe sa scada dupa aproximativ o ora de efort. Asa ca de aceea e recomandat sa iti tii antrenamentele in limite de bun simt. Nu ai ce sa cauti in sala mai mult de o ora. Eu imi fac antrenamentul in 45 de minute. Poti sa te intinzi cu el o ora jumatate, in cazul in care e sala plina si stai la coada la aparate. Dar sub nicio forma doua ore cum spun multi ca stau in sala.

4. Dormi suficient. Asta nu inseamna sa apesi butonul de snooze de o gramada de ori, insa inseamna ca trebuie sa profiti de somnul de noapte, sa dormi intre 5 si 9 ore. Ideal 8. Daca nu esti obisnuit sa te odihnesti noaptea, afla cum sa faci sa dormi mai bine, sa profiti de somnul de noapte, care nu poate fi inlocuit cu nimic. Degeaba dormi 10 ore ziua, daca noaptea nu te odihnesti.

5. Profita de masaj. E recomandat sa iti masezi musculatura, mai ales daca ai sansa sa mergi la o sedinta de masaj intensa. Un masaj facut cum trebuie iti pune sangele in miscare, relaxeaza muschii si iti scapa corpul de acidul lactic acumulat si de alte toxine de care nu ai nevoie.

Pentru intrebari, nelamuriri, doleante si altele te astept cu un comentariu la acest articol sau pe pagina cu intrebari si raspunsuri, pe facebook, twitter, youtube, instagram. Daca vrei sa afli imediat cum scriu ceva, iti recomand sa te abonezi fie prin mail, fie prin RSS. Daca vrei sa ma ai ca antrenor personal, contacteaza-ma.

sursa foto.

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

4 Comments

Leave a Reply
  1. Salut am o nelamurire eu ma antrenez doar luni marti joi si vineri .Ce zici ,supraantrenez muschii sau ii antrenez prea putin?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oblivion 2013

Romanul NU face sport!