in ,

Dieta DASH

DASH , cel mai bun şi sănătos plan de nutriţie din lume pe care îl poţi urma toată viaţa.

Cel puţin aşa garantează cercetătorii americani. Astfel, dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) a fost votată drept cea mai bună din lume pentru al cincilea an consecutiv. 24 de experţi în diete, nutriţie, obezitate, maladii cardiace, diabet şi psihologie alimentară au analizat 35 de regimuri alimentare şi au ajuns la concluzia că dieta DASH este cea mai bună soluţie pentru o alimentaţie sănătoasă.

Se pare că previne şi controlează hipertensiunea fără ajutorul medicamentelor şi este ideală în special pentru persoanele diagnosticate cu diabet. Este o dietă bogată în alimente care conțin calciu, potasiu și magneziu. “Planul alimentar ideal”, după cum este numit de specialiști, se bazează în primul rând pe consumul de legume, fructe, cereale integrale şi produse lactate degresate.

Ce presupune mai exact dieta DASH

Nutriţioniştii susțin că este un regim alimentar ușor de urmat pentru toată lumea și poate fi adoptat pentru tot restul vieții. Dieta presupune consumul de fructe, legume și lactate cu un conținut scăzut de grăsimi. Se introduc în alimentație cerealele integrale, semințele, nucile și alunele. Se recomandă carnea slabă și peștele. Alimentele bogate în grăsimi trebuie eliminate, ca de altfel și sarea, zahărul. De evitat și carnea roșie și mezelurile. Dieta încurajează consumul de alimente proaspete și este benefică și în reducerea nivelului colesterolului.

Grupe de alimente ce trebuie introduse în planul dietetic zilnic:

– cereale integrale 6-8 porții

– legume și fructe 4-5 porții

– lactate degresate 2-3 porții

– carne slabă și pește 3-6 porții

– uleiuri vegetale și grăsimi sănătoase 2-3 porții

– nuci, semințe, fasole uscată: 4 – 5 porții pe săptămână

Iată mai jos câteva exemple concrete:

Mic dejun: salată de fructe sau o banană – Iaurt sau lapte degresat / ceai – O brioșă din tărâțe

Gustare: iaurt sau piersică

Prânz (la alegere) : carne de pui fiartă sau la grătar ( se evită alimentele prăjite) – Morcovi cruzi și țelină – Lapte degresat

Cină: cod la cuptor – orez brun, mazăre – chifle din cereale integrale – fructe de pădure proaspete cu mentă

Ce părere aveți? Este ușor de urmat? Își merită titlul de cea mai bună dietă din lume?

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

One Comment

Leave a Reply

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    FBI (FullBodyIgnition) FEBRUARIE (înscrieri)

    Airsoft de calitate cu Airsoft6