in

Rolul masajului în pregătirea sportivă

Rolul masajului în pregătirea sportivă – masajul este important!

Masajul în perioada precompetițională, competițională și de refacere

Masajul este una dintre cele mai vechi metode de tratament aplicate asupra corpului omenesc. El poate fi definit ca o prelucrare a părților moi ale corpului, prin acțiuni manuale sau mecanice, în scop profilactic sau curativ.

Masajul:

– previne numeroase afecțiuni

– este benefic pentru întreținerea și amplificarea condiției fizice

– combate oboseala și are rol de relaxare

– ajută la recuperarea forțelor unui organism suprasolicitat fizic și psihic

– pregătește organismul pentru efort, sporind astfel șansa de performanță

Masajul în activitatea sportivă este extrem de important, având numeroase beneficii pentru sportivi, în special pentru cei de performanță. Manevrele de masaj se efectuează atât asupra mușchilor obosiți, cât și asupra grupelor musculare simetrice pentru a stimula funcțiile de refacere.

Când și cum se efectuează

De obicei, mușchii foarte obosiți devin dureroși, iar masajul lor imediat după efort n-are efect calmant, oricât de fin ar fi aplicate manevrele de masaj. De aceea, se recomandă un repaus pasiv imediat după efort, rehidratare și hidroterapie

După câteva ore se aplică masajul de relaxare. Dacă totuși dorim să aplicăm masajul imediat după un efort intens, atunci se optează numai pentru acele grupe musculare care nu au fost suprasolicitate.

  1. Masajul în perioada precompetițională

Perioada precompetițională = conține atât perioadele de antrenament, cât și perioadele de tranziție și de repaus.

În perioadele de antrenament sunt vizate manevrele specifice de masaj care favorizează adaptarea progresivă a organismului la efort, permite repetarea probelor de mare intensitate sau durată și protejează sportivul de efectele oboselii. El nu ar trebui să lipsească din planul de antrenament al nici unui sportiv, în special al începătorilor, al căror organism nu se adaptează încă suficient de rapid la efort.

Ședința de masaj are loc de obicei la câteva ore de la terminarea antrenamentului, iar intensitatea manevrelor este medie. S-a constatat că eficacitatea masajului de refacere este mai evidentă atunci când se masează grupe de mușchi aflați la distanță față de cei obosiți.

În perioadele de tranziție și repaus se recomandă sportivilor masajul de întreținere. Acesta poate fi general sau parțial, de 2–3 ori pe săptămână.

 

  1. Masajul în perioada competițională

Perioada competițională = urmează celei de antrenament

Masajul poate fi executat înainte, între și după probe.  Acest masaj poate fi stimulant, pentru sportivii care se află într-o stare de apatie, sau relaxant, pentru cei emoționați sau agitați. Masajul de încălzire este întotdeauna parțial și poate fi executat chiar peste costumul sportiv în vestiar, teren de sport, etc. Între probe, masajul are rol de regenerare a forțelor, de refacere a energiei și de reducere a oboselii după proba efectuată și pregătirea pentru următoarea.

  1. Masajul de refacere

Masajul va fi unul de relaxare, începând cu zonele mai puțin solicitate și abia apoi cele suprasolicitate. Este obligatoriu după probele grele de forță, rezistență sau de lungă durată, alături de hidroterapie.

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

3 Comments

Leave a Reply
  1. Subscriu celor transpuse aici de catre Valentin. mai pot adauga faptul ca se pot efectua anumite manevre, apropiate de stretching imediat dupa efort pentru scaderea perioadei de refacere cat si pentru eliminarea discomfortului resimtit dupa antrenamente ori comeptitii! Se poate adauga inainte de antrenament, sau dupa, ideal, cei care isi permit, sa le faca pe ambele si vor observa foarte rapid rezultatele, fata de perioadele de antrenament in care nu au apelat la serviciile unui tehnician maseur. Se poate efectua si este chiar imperios necesar sa se execute in perioadele de repaus, pentru a preveni un eventual incident, o entorsa, ruptura musuclara, daca pauza este mai mare de o saptamana. Sunt multe de spus despre cum se pot ajuta folosindu-se de diferite tehnici de automasaj, dar, efectul, este destul de diferit fata de cel in care ti se face masaj. Oricum, este mai bine, decat sa nu faci niciuna din variante! Eu ma ocup cu astfel de tehnici de masaj, iar pentru cei interesati, pot oferi si aici sfaturi, sau, de ce nu, pot sa prestez demonstrativ si nu numai, la domiciliul clientului!
    Zile faine si productive tuturor! Frumos articol!

    • Se pot masa si grupele de muschi pe care le-am lucrat, ori ne dor cum ai spus, insa diferit de cele care nu dor, fireste! In acest sens este cel mai indicat sa nu tii neaparat cont de niste carti unde se vorbeste la modul general! Tin sa precizez un aspect extrem de important care ar trebui sa dea de gandit tuturor, anume, faptul ca fiecare trup este unic si are particularitatile sale, iar un maseur cu experienta, sau chiar tu, cel ce se automseaza, prin experiente multiple in acest sens, poate sa iti/ isi ofere solutia potrivita!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FBI (FullBodyIgnition) iunie

Ananasul