in ,

5 alimente sanatoase pentru iarna

Iarna bate la usa. O simtim cu totii. Au aparut ofertele de Craciun, oamenii cauta locuri unde sa isi petreaca Revelionul. Excesul alimentar bate si el la usa. Fripturile crocante, prajiturile delicioase isi asteapta si ele liniste excesul. Evident, ca in fiecare an, vom vedea stiri cu oameni spitalizati… u know…

Dar nu trebuie sa fie si cazul tau! Iti propun un minim de 5 alimente sanatoase pe care sa le consumi in aceasta iarna. Sigur, sunt doar o parte din ele, pot fi o gramada de alimente sanatoase, pe care le poti imbina intr-un mod placut si sanatos. Asa cum ti-am dat cateva sfaturi pentru Paste, asa iti propun acum un minim de alimente sanatoase pe care le poti consuma iarna fara probleme.

Asadar, ai mai jos o lista cu 5 alimente sanatoase pe care le poti consuma pentru a te mentine in forma in aceasta iarna.

1. Rodiile.

Rodiile au devenit trendy in ultima vreme contine multe vitamine si antioxidanti. De foarte multe ori rodia are rol de ingredient pentru bauturi, inghetata sau mancaruri. O singura rodie pe zi asigura 40% din doza zilnica recomandata de vitamina C pentru adulti, este bogata in acid folic si vitaminele A si E. Acest fruct contine de 3 ori mai multi antioxidanti decat vinul rosu sau ceaiul verde. In mod natural, rodia creste in zone ca Afganistan, Pakistan, Iran, Himalaya, nordul Indiei, dar se cultiva si in zonele mediteraneeana, caucaziana, Asia, Malayezia, Spania, California, Arizona etc. Acest fapt este excelent pentru ca astfel au acces la fructe cat mai multi oameni. Sezonul rodiilor este toamna, in lunile septembrie-noiembrie, deci este anotimpul perfect pentru a face cure cu rodii.

Efectele sale? Anti-imbatranire, lupta impotriva aparitiei unor maladii ca Alzheimer, cancer, boli de inima, artrite si chiar protejeaza creierul fatului. Este recomandat ca si femeile gravide sa consume suc de rodii deoarece protejeaza creierul micutilor de eventualele afectiuni ce pot aparea din cauza proastei oxigenari sau a circulatiei sangelui necorespunzatoare, a demonstrat un studiu realizat de catre Universitatea de Medicina St. Louis din Washington. Alte proprietati medicale: se foloseste impotriva diareei, reduce febra (in unele cazuri), radacina este folosita pentru combaterea parazitilor intestinali (tenia), dar doar la indicatia medicului. De asemenea, sucul de rodie mai are efecte benefice asupra fertilitatii, in mentinerea tensiunii arteriale la cote normale, lupta impotriva cancerului de prostata, a osteoartritei si a hemoroizilor.

S-a observat ca sucul de rodii previne formarea placilor oxidate de colesterol rau (LDL) care duce la artrite si reduce cu 30% formarea acestui tip de placi in cazuri de ateroscleroza.

2. Frunzele verzi inchise.

Napi, varza furajera, salata – frunzele mai inchise la culoare sunt cele care rezista la frigul iernii. De altfel, un inghet poate chiar sa ii faca bine unei frunze de nap, sa mai spele din amaraciune. Aceste furnze sunt bogate in vitamina A, C, K si sunt surse importante de acid folic.

3. Citricele.

Nu cred ca mai au nevoie de nicio prezentare. Citricele se afla la apogeu in perioada iernii, la fix pentru a aduce putin soare si putine amintiri din vara. Pe langa vitamina C, citricele sunt pline de flavonoide, cum ar fi hesperidina, care, se stie ca imbunatateste HDL (colesterolul bun) si scade nivelul de LDL (colesterol rau).

4. Cartofii.

Desi cartofii sunt in continuare trecuti de unele persoane pe lista neagra a alimentelor, desi au o reputatie contestata, nu pot fi pusi la un loc cu paine de exemplu. Cartofii au si cateva beneficii si se gasesc din plin mai ales in timpul iernii.

In cartofi gasim vitamina B6 si vitamina C, ambele ajuta la imunitate. Cartofii sunt de asemenea o sursa importanta de fibre, acid folic, iar cartofii violeti au si antioxidanti ca antocianinele care ajuta la prevenirea bolilor de inima si cancerului.

Sigur, asta nu inseamna sa incepe sa prajim cartofi in untura de porc :). Sunt foarte multe metode de a gati cartoful in mod natural si sanatos.

5. Tartacutele.

Exista o multitudine de tartacute in aceasta perioada, iar metode de gatit se gasesc. Sunt de sezon :). Acestea sunt sursa de vitamina C, vitamina B6, vitamina K, potasiu si acid folic.

Eu ti-am oferit 5 alternative sanatoase la prajelile de porc, caltabos si alte fripturi. Alegerea iti apartine. Cum am spus, sunt doar cateva alternative. Exista o multitudine de alimente sanatoase care pot fi imbinate intr-un mod util, fara sa facem excese de Sarbatori.

Alegerea iti apartine.

Toate bune, spor(t) in toate!
sursa foto.

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

3 Comments

Leave a Reply

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Mai sunt doua zile pana la Wellness Show

    Exercitii pentru subtierea coapselor si taliei