in ,

7 reguli pentru un antrenament corect

Industria fitness/wellness evoluează constant. Mereu apar reguli noi, traineri cu idei noi, aparate și concepte noi. E plin de informații pe toate căile de comunicare, suntem pur și simplu sufocați cu informație. Deși pare la îndemăna oricui, necunoscătorii pot fi pur și simplu compleșiți de atâta informație și nu mai știu ce e corect și ce nu. Nu de puține ori primesc mesaje despre tot felul de probleme și întrebări care mai de care mai ciudate.

De fiecare dată primul meu sfat și răspuns este să caute cu mare atenție atât printre comentariile de pe pagina cu întrebări și răspunsuri, cât și în articolele pe care le-am scris cu pasiune. Totul e la un click distanță, gratuit și extrem de util.

Cu toate astea, mi-am propus să îți ofer 7 reguli pentru un antrenament corect. Sunt convins că o mare parte din ele le cunoști deja, însă vreau să atrag atenția asupra lucrurilor de bază. De cele mai multe ori este mult mai bine să nu te arunci la chestiuni complexe, mai ales daca nu ești un foarte bun cunoscător.

Așadar, să purcedem…

Regula numărul 1. INTENSITATEA. Primesc mereu întrebări despre un anumit tip de antrenament, ce antrenament găsit pe net e cel mai bun? Răspunsul meu este mereu același: cel pe care îl execuți corect. Oricât de bine ar arăta pe foaie, oricâte rezultate ar avea omul care a conceput antrenamentul, trebuie să știm că suntem diferiți! Contează foarte mult intensitatea la care execuți antrenamentul, felul în care îl execuți, și cum îți intră ție! Foarte simplu: încearcă să îți depășești recordurile personale săptămânale. Ia pauze scurte și crește efortul. Dacă nu simți un disconfort, înseamnă că nu te antrenezi! Atenție, disconfort, nu durere ;).

Regula numărul 2. EXECUȚIE CORECTĂ/FORMA CORECTĂ. La modul cel mai serios, execuția corectă și forma corectă contează extrem de mult. Contează poziția corpului, mișcarea greutăților, setarea corectă a aparatelor, concentrarea. Fă să conteze fiecare repetare, dar fă-o corect! Cel mai important lucru este să știi că te antrenezi ca să te menții în formă, nu să îți strici forma! Vrem să fim sănătoși, nu să exagerăm în sală și să ne rupem!

Regula numărul 3. ANTRENEAZĂ-TE PUTERNIC, INTELIGENT, NU MULT! Întotdeauna am spus că nu ai ce să faci două ore în sala de sport. Eu nu mă antrenez mai mult de o oră la o sesiune. Nici clienții mei! Uneori mă antrenez 45 minute. E vorba de concentrare, focus pe ce ai de făcut, pauză scurtă, superserii. Nu mergi în sală să socializezi. A trecut de mult epoca socializării în săli. Nici nu mergi să stai pe facebook. În sală trebuie să existe metoda HIT&RUN. Adică mergi, îți faci treaba și pleci. CEL MULT O ORĂ – Eficiență maximă!

Regula numărul 4. ANTRENAMENT INTELIGENT, ANTRENAMENT PERSONALIZAT. Din păcate asta e una din cele mai mari probleme, mai ales la începători! Nu au un program bine pus la punct, personalizat. Lucrează haotic, lucrează după ureche, lucrează din auzite. După șase luni au rezultate puține spre deloc și renunță. Pentru eficiență maximă ai nevoie de un antrenament bine pus la punct, periodicizat și personalizat pentru tine și obiectivul tău. Cel mai ușor poți avea așa ceva dacă lucrezi măcar la început cu un antrenor personal care știe ce face.

Regula numărul 5. SIX PACK NU FACI CU SUTE DE ABDOMENE. Așa cum am menționat atât în broșura “MITURI DESPRE ABDOMEN” (pe care o primești gratuit dacă te abonezi), cât și în cartea “CALEA SPRE UN ABDOMEN PERFECT”, dacă faci mii de abdomene nu vei avea un six pack. Sigur, exercițiile pentru abdomen îți definesc abdominalii, îi întăresc, însă nu faci rost de un six pack doar făcând abdomene. Trebuie să ai grijă mare la alimentație, trebuie să te antrenezi inteligent pentru întregul corp. Six packul există la toată lumea, numai că e ascuns ;).

Regula numărul 6. NU NEGLIJA BAZELE. Exercițiile alea de bază, plictisitoare, alea sunt cele care dau cele mai multe rezultate și cele mai bune. Genuflexiuni, flotări, tracțiuni, împins la piept, flexii de bază pentru biceps… Încearcă să lași circuitele complexe pentru avansați ;).

Regula numărul 7. CARDIO Exercițiile cardiovasculare nu sunt numai pentru slăbit! Există extrem de multe exerciții, nu neapărat cardio clasic. Eu am inclus în FBI (FullBodyIgnition) un sistem de cardio inspirat din HIIT și TABATA, cu rezultate excelente! Important este să faci cardio, chiar dacă nu vrei să slăbești. Este important pentru inimă, plămâni, încheieturi. Dacă vechiul și clasicul cardio (bandă, bicicletă) ți se pare plictisitor, treci pe cardio mai activ.

Ai grijă la alimentație, odihnă și corectitudine, mai ales dacă ești la început!

Pentru întrebări, nelămuriri, doleanțe și altele te aștept cu un comentariu la acest articol sau pe pagina cu întrebări și răspunsuri, pe facebook, twitter, youtube, instagram. Dacă vrei să afli imediat cum scriu ceva, îți recomand să te abonezi fie prin mail, fie prin RSS. Dacă vrei broșura “Mituri despre abdomen”, îți recomand să te înscrii la newsletter pentru a intra în posesia ei GRATUIT! Dacă vrei să mă ai ca antrenor personal, contactează-mă. De asemenea, dacă te interesează provocările fitness-wellness, le găsești pe toate AICI.

Toate bune, spor(t) în toate!

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

9 Comments

Leave a Reply
  1. Scurt si la obiect.Lucruri pe care toata lumea trebuie sa le cunoasca inainte sa isi faca un abonament la sala si nu dupa.M-am “speriat” mereu de “greii” care folosesc sute de kg dar nu le pot controla si m-am simtit frustrat de cei care se sprijineau de aparatele de care eu aveam nevoie.

    • :) Pai da! E plin in sali de “cunoscatori” si eu primesc mereu intrebari. De aceea am spus ca trebuie sa public sa se inteleaga!

  2. Mie nu îmi plac cei care parcă si-au cumpărat aparate Și rămân în sala fix alea doua ore de care ziceai tu.
    Am și eu o întrebare, cu ce pot înlocui alergatul pe banda pentru că mai nou am o problema cu inima și doi kilometri alergați înseamnă probabil un drum cu ambulanta.

  3. Salut Valentin!

    Antrenamentul meu se incheie undeva pe la 21:30 – 22:00, as vrea sa te intreb daca e ok sa mai mananc ceva dupa ce ajung acasa? Sunt endomorf, iar la sala fac si antrenament cu greutati, dar si cardio

    Multumesc!

  4. Multumesc pentru articol. Pentru acel six pack am inteles ca nu conteaza doar exercitiile la sala dar si alimentatia ….. totusi, ce exercitii pentru abdomen ti se par mai eficiente?

  5. am dureri de spate/mijloc iar medicul mi-a spus sa ma odihnesc o luna,doar ca eu obisnuiam sa imi fac exercitiile in fiecare seara in jur de o ora iar acum mi-e greu sa ma abtin :).sa ascult medicul sau nu?

  6. Salut! itu multumesc pentru sfaturi dar am o problema.Sunt mezoform,mananc ce prind,merg la sala de 6, ori pe saptamana iar in a 7a zi alerg 10-14 km. mananc sanatos,dar nu am un program de mancare anume deoarece nu imi permit.Cresc greutatile in fiecare saptamana,iar saptamana trecuta a inceput sa ma doara incheietura stanca,probabil o inflamatie la tendon. o sa incerc sa raman la aceleasi greutati,precum stau in sala o ora si un pic. Am nevoie de indrumare si te rog sa imi raspunzi,vreau sa devin fitness model,visul meu. Practic sala de o luna jumatate dar de 3 ani in fiecare vara am mers la sala deci in total am 6 luni.Astept parere,observatii,sfaturi,orice ma poate ajuta.Multumesc

  7. Salut Valy. Am 16 ani 1,90 inaltime si 65 kg.
    Merg la sala de vreo 6 luni, nu pot sa zic ca nu se observa diferente. La inceput am avut vreo 52-53 kg.
    Dar as vrea sa imi recomanzi un anume program, adica cate seri a cate repetari sa fac pentru o crestere in masa musculara ?
    Sunt inalt si cam subtire…
    Multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Infertilitatea doare!

ImplantConnect – informare și educare implanturi dentare