in ,

Carbohidratii pentru sportivi

Despre carbohidratii pentru persoanele sedentare sau usor active ati putut citi aici.

Autorul articolului a promis ca revine cu o continuare, de aceasta data pentru oamenii ceva mai activi, pentru sportivi.

carbsport

Astazi sunt foarte populare dietele low-carb, ketogenica sau paleo si promit beneficii in ce priveste greutatea corporala si starea de sanatate generala. Cum am spus in articolul anterior, aceste diete sunt potrivite pentru persoane sedentare sau usor active, dar nu sunt la fel de potrivite pentru sportivi.

Pentru a ințelege ce anume se potriveste stilului nostru de viata, sa punem putin ordine in informatiile existente.

Reiau povestea de baza din articolul anterior. Pentru a ințelege necesarul de carbohidrati, in primul rand trebuie sa ințelegem ce, unde sunt stocati si cum sunt folositi.

Dupa ingerare carbohidratii ajung:

– In sange sub forma de glucoza, cateva grame.
– In ficat, sub forma de glicogen, 80-100g.
– In muschi, sub forma de glicogen intramuscular, intre 300 – 600 g (in functie de masa musculara si nivelul de adaptare).

Excesul este stocat ca si grasime in adipocite in cantitate nedeterminata.

Acum sa vedem cum sunt folositi acesti carbohidrati:

1. In regim de repaos sau efort de joasa intensitate (mers pe jos, alergare ușoara) ne bazam pe metabolismului aerobic pentru necesarul de energie. Acesta utilizeaza acizi grasi eliberati din celulele de grasime si o mica cantitate de glicogen din ficat sau muschi (intodeauna este arsa si o mica cantitate de carbohidrati).

2. In timpul efortului intens capacitatiile de furnizare a energiei ale metabolismului aerobic sunt depasite, asa ca intra in scena metabolismul anaerobic. Acesta se bazeaza preponderent pe utilizarea glucozei. Rezervele de glucoza poate sa fie glicogenul intramusculuar si glicogenul din ficat. Cand aceste surse se epuizeaza pentru a continua efortul organismul trece la masuri disperate. Incepe sa catabolizeze masa musculara, in urma descompunerii muschilor obtine glucoza pe care o arde ca si energie.

Pentru continuarea articolului acceseaza CrossTheLimit.ro. Tot acolo te rog sa lasi intrebari si comentarii, iti va raspunde cu siguranta autorul articolului :).

Pareri?

sursa foto.

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

One Comment

Leave a Reply
  1. yo siempre he estado delgado y me cuesta mucho trabajo supir de peso q puedo hacer o comer para subir de peso??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cantarul – prieten si dusman

8 strategii nutritionale care sa te ajute sa slabesti sanatos