Circula tot felul de zvonuri, povesti, articole si pareri referitoare la combinarea corecta a alimentelor. Chiar daca, la fel ca in fitness, si in nutritie apar mereu noutati si ce a fost valabil ieri nu va mai fi valabil maine, exista cateva reguli de baza in combinarea corecta a alimentelor, pe care va invit sa le cititi mai jos.
In teorie, nutritia se bazeaza pe faptul ca absorbtia gresita a alimentelor cauzeaza degenerarea tesuturilor, de aceea combinarea corecta a alimentelor este importanta pentru un metabolism aproape de perfectiune. Exista cateva reguli de baza pe care le vom dezvolta mai jos, care sunt general valabile. Sigur, exista si vor exista mereu exceptii de la regula, intotdeauna am sustinut echilibrul si am spus ca trebuie sa ii dai corpului ce iti cere, dar in limite.
Nu trebuie sa fii strict cu tine, nu trebuie sa o dai in excese si nici sa devii foarte paranoic in ceea ce priveste alimentatia. Nu toi se vor balona daca se alimenteaza incorect. Sigur, e important sa te hranesti in primul rand. Infometarea inseamna boala, infometarea poate fi un pas spre obezitate, desi pare paradoxal.
Inainte de toate, hai sa vedem cat dureaza aproximativ digestia alimentelor:
* 0 – 15 min. : apa
* 15 – 30 min. : sucuri din legume si fructe crude, majoritatea fructelor in stare cruda
* 40 min. – 2.5 ore : legumele crude, verdeturi, germeni si vlastari in stare cruda, avocado, legume gatite
* 1.5 – 4 ore: ulei, cereale, fasole, naut, linte, cartofi, legume amidonoase
* 2 – 4 ore: nuci, seminte crude
* 4 – 10 ore sau mai mult: diverse tipuri de carne, peste, crustacee, lactate procesate
Asadar, intr-o ordine aleatorie haideti sa vedem cateva reguli de baza in combinarea corecta a alimentelor.
1. Apa e importanta. Consuma cel putin 2,5 litri de apa zilnic, te va ajuta nu doar la digestie ci si la buna functionare a intregului organism. Nu se bea apa niciodata in timpul mesei si nici imediat dupa masa, deoarece dilueaza sugurile gastrice si inhiba digestia. Atentie! Am vorbit de consumul a 2,5 litri de apa, nu alte lichide! Sucurile, oricat de naturale ar fi ele nu au acelasi efect ca si apa. Aceste sucuri pot fi tratate ca alimente, chiar ca mese separate, nicidecum ca apa.
2. Fructele se consuma pe stomacul gol. Fructele contin foarte multi nutrienti necesari corpului, contin vitamine si minerale indispensabile organismului. Desi multi sunt obisnuiti sa consume fructe ca si desert dupa masa, recomandat este sa fie consumate cu aproximativ 30 minute inaintea mesei sau la doua ore dupa masa. Zaharul, fructoza si dextroza inhiba secretia sucurilor gastrice.
3. Legumele fara amidon pot fi combinate cu orice alta grupa de alimente (carne, branzeturi, nuci, seminte, grasimi si uleiuri etc) – fibrele alimentare din legume cresc senzatia de satietate asadar nu ezita sa asociezi o salata de cruditati la alimentul preferat.
4. Legumele care contin amidon nu se combina cu alimente bogate in proteine. Pentru digerarea legumelor si cerealelor sunt necesare enzime alcaline, pe cand pentru digerarea proteinelor este necesar acidul clorhidric. Astfel, acesta va inhiba enzimele alcaline si legumele si cerealele vor fi tinute mai mult in stomac si vor intra in putrefactie si fermentatie, ducand astfel la indigestii si balonari.
5. Stomacul nu poate digera doua alimente concentrate in acelasi timp – alimente concentrate sunt toate alimentele inafara de legume sau fructe. Asadar e de evitat combinatia a doua tipuri de proteina la aceeasi masa. Spre exemplu carne si branza sau carne si leguminoase.
6. Alimentele grase (unt, untura, uleiuri, slanina etc) nu se combina nici cu proteinele si nici cu alimentele bogate in amidon. Alimentele grase se asociaza corect doar cu vegetalele.
7. Este de preferat ca laptele sa fie baut gol, fara a fi asociat cu alte alimente. Desi este inca o controversa atunci cand vine vorba de lapte, desi in continuare unii sustin ca este gresit consumul laptelui ca adult, exista foarte multi care consuma in continuare. Printre ei ma numar si eu :). Dar este de preferat sa fie consumat la o masa, fara a fi combinat cu alte alimente.
8. Fructele acide (citrice, mere, fructe de padure) si cele dulci (banane, pere, mango etc) nu se combina. De asemenea fructele acide se pot combina intre ele (spre ex portocale si grapefruit) dar cele dulci trebuie consumate un singur fel odata (spre ex se consuma doar banane).
9. Combinatia intre carbohidrati (cartofi, paste, cereale, paine, dulciuri, etc) si grasimi (unt, sunca, smantana, etc) este interzisa. Atentie! Nu trebuie eliminate aceste alimente, ci doar trebuie consumate la momente diferite.
10. Nu este recomandata combinatia intre carbohidrati si proteine.
11. Combinatia intre proteine si grasimi este acceptata, uneori recomandata.
12. Alimentele bogate in amidon (paine, cereale, cartofi, orez, paste etc) se combina corect cu leguminoasele (fasole, mazare, linte, naut etc).
13. Proteinele animale (carne, peste, oua, branzeturi) se combina corect cu legumele sarace in amidon (spanac, rosii, castraveti, ardei, broccoli, varza etc). Proteinele animale nu se combina in niciun caz cu alimentele bogate in amidon (ex friptura cu piure sau cartofi prajiti, peste cu orez etc) si nici cu grasimile deoarece va rezulta un bol alimentar indigest. Daca totusi vrei sa manânci proteine combinate cu grasimi (ex branza cu smantana), adauga si o salata. Vegetalele contrabalanseaza efectul inhibitor pe care il au grasimile asupra digestiei proteinelor.
14. Nucile si alunele se consuma separat, necombinate, in cantitati mici deoarece sunt alimente foarte calorice. Contin multe grasimi esentiale si multi aminoacizi esentiali in stare simpla. Ele tonifieaza organele si ajuta la constructia corpului. Nucile in special, pot ajuta pe cei slabi sa creasca in greutate, daca au absorbtia buna si nu au alte probleme de digestie. Nucile si semintele se combina bine cu legumele fara amidon si cu fructele uscate. Intr-o salata in care s-au folosit nuci, sau un dressing de nuci, este de preferat sa nu se mai foloseasca si ulei, deoarece nucile contin uleiuri naturale. Nucile si semintele se combina mai bine cu legumele crude decat cu cele gatite.
15. Unii recomanda renuntarea consumarii mai multor feluri de mancare la o masa, tocmai pentru a evita combinarea incorecta a alimentelor si pentru a avea un control mai mare asupra aportului caloric. Se recomanda a se tine cont de ordinea administrarii alimentelor, in functie de complexitate. Ordinea este urmatoarea : sucuri din fructe, sucuri din legume, fructe, legume, legume gatite la aburi sau cuptor, nuci, seminte, cereale, lapte + oua + carne, alte alimente foarte procesate.
Acestea sunt cateva reguli general valabile. Sunt extrase din diferite studii si articole, sunt spuse/scrise de antrenori personali si nutritionisti din intreaga lume. As fi ipocrit sa spun ca le respect pe toate cele de mai sus. Cati dintre voi nu ati consumat clasica masa in familie de duminica (felul 1 supa, felul doi sarmalute, felul 3 piure + friptura + salata, desert)? Sigur, am intotdeauna grija sa nu consum mizerii mari si sa nu fac excese, dar recunosc, nu combin intotdeauna corect alimentele. Mereu ii ofer corpului ce imi cere, cu limitele de rigoare.
Cum am spus intotdeauna, nu sunt adeptul exceselor dar nici strictetilor prea mari. Nimeni, niciodata nu iti poate spune ce e mai bine pentru tine, decat propriul organism. Asculta-ti intotdeauna corpul, ofera-i ce iti cere, dar cu limita! Hraneste-te corect, complet si inteligent. Fa miscare, iubeste si traieste viata cu pasiune, in limite decente!
Pentru intrebari, nelamuriri, doleante si altele te astept cu un comentariu la acest articol sau pe pagina cu intrebari si raspunsuri, pe facebook, twitter, youtube, instagram. Daca vrei sa afli imediat cum scriu ceva, iti recomand sa te abonezi fie prin mail, fie prin RSS. Daca vrei sa ma ai ca antrenor personal, contacteaza-ma.
Mancarea este una din cele mai mari placeri ale vietii. Toate alimentele, daca sunt consumate cu moderatie, pot fi parte a unei diete sanatoase. Cheia catre o dieta sanatoasa si echilibrata o reprezinta moderatia. Insa este adevarat, asa cum ai spus si in articol, trebuie consumate o varietate de alimente, in special cele bogate in nutrienti, precum cerealele, fructele, legumele, produsele lactate cu un continut redus de grasimi, peste, carne macra si de pui.
In majoritatea cazurilor, cand este vorba despre alimentatie, oameniii nu mai sunt atenti la calitate.
Corect!
Stiu ca exista diverse opinii privind timpul de digestie al alimentelor, in special al pestelui si carnii. Citisem cu ceva timp in urma ca pestele se digera complet in 12 ore, carnea de pasare in 24 de ore si cea rosie in aproximativ 36 de ore. Alte surse sustin ca timpul de digestie al alimentelor, inclusiv al carnii rosii, nu depaseste 12 ore. Privind combinatia alimentelor, personal am observat ca ma simt bine si obtin rezultate favorabile in momentul in care incerc sa slabesc daca consum o singura grupa de alimente la o masa.
Multumesc frumos pentru parere. Mai asteptam si altele, sa vedem :)
INCERC sa ma hranesc cit mai corect:fara prajeli,fara mezeluri, multa apa – 4l/zi minim, tin cont de regulile “combinatiilor”, am renuntat definitiv la citeva alimente(banane, cartofi, orez, paste), consum NUCI si seminte la fiecare masa, ciocolata neagra aproape zilnic.Sigur ca mai fac exceptii-dar foarte-foarte rar(2-3ori pe luna).Daca exagerez cantitativ-fac mai multa miscare :)
Nu inteleg o chestie la care mi se pare ca te contrazici. Prima data ai zici la punctul 6 ca “Alimentele grase (unt, untura, uleiuri, slanina etc) nu se combina nici cu proteinele”, iar dupa aceea la punctul 11 zici ca “Combinatia intre proteine si grasimi este acceptata, uneori recomandata.” In concluzie produsele care contin grasimi in ce masura se pot combina cu proteinele?
e vorba de grasimi bune, nu de alimente grase. grasimi bune gasesti in nuci, seminte etc, nu e vorba despre grasimea de porc si slanina si untura :))
eu cred ca se recomanda sa nu consumi deloc in nici un fel de combinatie grasimile rele cum ar fi grasimi animale.Despre grasimile bune , nuci seminte etc, in ce retete le vezi combinate cu proteine gen carne?
As vrea sa stiu care este cantitatea ideala de proteine consumate intr-o singura zi, avand in vedere o activitate fizica crescuta, cu antrenamente zilnice? Vreau sa imi dezvolt mult mai mult masa musculara dar mi-e frica sa nu pun grasime in loc de muschi.
As dori si eu un raspuns, daca este cineva in masura sa raspunda. Sint recomandate smooty cu verdeturi si fructe, sau legume precum morcovul sau telina, si avand in vedere ca fructele nu se asociaza cu nimic sint ele bune ca combibatie ori nu? Si daca nu, asa cum cred atunci de ce sint recomandate tocmai de cei care stiu atatea despre o alimentatie corecta. Multumesc anticipat pt cui va radpunde.
Daca am combinat branza de vaci 2% grasime cu pui la gratar, in cat timp ar trebui sa digere corpul? fiind ambele surse de proteine, se anuleaza una pe cealalta? ce ar fi recomandat pentru a repara combinatia asta?
Părerea mea, după informațiile acumulate de-a lungul timpului, ar fi ca lactatele (simple sau procesate) să fie consumate singure și de preferat seara (indicat cu 3 ore înainte de culcare, cum este pentru orice masă luată seara) deoarece au un timp de digestie destul de lung (între 4-8 ore, sau mai mult, în fucție de sănătatea organismului tău,metabolism etc). Acelaș lucru și când vine vorba despre alimentele din carne, se digeră destul de greu (4-10 ore), mai ales in combinații greșite cum ai specificat tu. Este recomandat ca alimentele din carne să fie consumate cu legume crude (nu leguminoase sau legume cu conținut mare de amidon) sau gătite (deși cele gătite se digeră mai greu) pentru a ajuta puțin digestia. Evită să mai combini proteinele de natură animală intre ele, îți infulentează negativ organismul. Asta desigur, dacă ești interesată să ai o alimentație sănătoasă.
Aș dori și eu să știu dacă Soia in combinație cu fasolea/mazărea, lintea și cerealele integrale (fulgi de ovăz, de secară, de grâu etc) toate la o singură masă, este o alegere bună, dacă nu ingreunează digestia. De asemenea aș dori să știu dacă combinația dintre nuci, halva și fructe uscate (ex: stafide,curmale,prune uscate etc) este la fel, o alegere bună (toate la o singură masă). Aș fi foarte recunoscător dacă m-ai putea informa!
Toate cele bune!
O, Doamne, trebuie să schimb cel puțin 50% din punctele menționate de tine. Să înțeleg că ies din discuțiile cartofii prăjiți sau pastele / orezul cu pui / vită, corect? Mănânc frecvent orez cu pui, e așadar o problemă?
Mersi.
Buna! Se poate te rog frumos sa-mi recomanzi niște cărți? Referitor la ce ai prezentat aici ?
Eu am început să respect regulile de mai sus ( problemele de stomac nu mi-au oferit alta solutie), dar vreau sa știu mai multe, mai ales ca în curând mă voi apuca de sala intens ca sa-mi dezvolt musculatura ? Apropo, sunt vegana ?
Pentru Alina: dacă ești vegană și nu prea a-i ținut cont de regulile de aici, mergi și verifică-ți trigliceridele.
Punctele 6 si 11 sunt in contradictie.
La cum a formulat fraza, da, (pare a fi) contradicție. Însă la punctul 11 se referă la grăsimile din nuci, arahide, etc, și nu la unturi & co.
Deci sa mananc cerealele integrale fara lapte? Si asa sunt innecacioase daramite fara lapte :(
Din cate am mai citit si ne explici si tu, cele 5-6 mese zilnice ideale pt mine acum, ca vreau sa fac masa musculara, ar fi:
1.suc fructe ( lamaie, portocala si grep de ex)
2. mic dejun oua, iaurt grecesc, salata fasole boabe cu ton si ceapa, etc ( una din ele)
3. gustare daca apuc – deja e tarziu si nu mai am loc intre mese) – oare ce?
4. pranz proteine cu fibre (fasole verde, brocoli, varza, spanac, etc)
5. as bea un alt iaurt grecesc inainte de antrenament ; sau as manca un pastrav la cuptor in sos de lamaie…
6. dupa antrenament n-am idee, il termin f tarziu, uneori si la 22-23 seara – poate un supliment proteic
Astept cu MAAARE interes comentarii!
Multumesc frumos!!
Si ca sa fie mai complet comentariul: dupa 15 ani de sedentarism am inceput miscarea, 2 saptamani plimbari de cate o ora apoi sala acum 2 saptamani, 5 zile/sapt. Am mancat ca la carte, numai ce trebuie, desi conform celor de mai sus am asociat gresit ceva alimente ( gen cereale cu lapte, dar nici nutritionista nu mi-a dat pest mana). Cu toate astea nu am slabit, fluctuez ca intotdeauna pana si un kg de la o zi la alta. Explicatia este ( ar putea fi) berea pe care o beau seara dupa munca, un obicei de 25 de ani, care ajunge la 6-7 doze pe seara ( acum max 5 – pana la sf lunii cand dupa concediu incetez orice consum).
Imi poti explica cum interfereaza berea in tot procesul de digestie? Nu am mancat nici macar cele 1000 calorii target, nu simt nevoia de atat de multe mese, inainte mancam maxim 2 mese plus berea de seara. De asemenea mentionez ca m-am lasat de fumat dupa 28 de ani – poate as fi slabit daca nu ma lasam de fumat?
Oricum, intrebarea este una singura: cum influenteaza berea digestia, absorbtia de nutrienti?
Multumesc!
Titan Gel se bucura de succes in randul barbatilor pentru faptul ca poate oferi o eficienta destul de ridicata (spun destul de ridicata pentru ca nu este garantat succesul 100%, deoarece fiecare organism este diferit construit si nu reactioneaza in acelasi fel), dar si pentru ca ingredientele care stau la baza sa sunt unele naturale, ceea ce inseamna ca reactiile adverse sun aproape egale cu 0, ceea ce reprezinta un mare plus, mai ales ca discutam despre o zona destul de sensibila. Ce este Titan Gel si cum ne poate ajuta acesta? Dupa cum ii spune si numele, este un gel in compozitia caruia se afla doar ingrediente 100% naturale, astfel incat efectul sa se faca simtit cat mai repede, iar efectele adverse sa lipseasca cu desavarsire. titangel-in-romania.com Ei bine. pentru ca daca ne folosim de o anumita tehnica atunci toate substantele nutritive din Titan Gel Gold vor patrunde in profunzimea penisului, iar efectele vor fi unele maxime si se vor face simtite mult mai rapid. Crema o vei aplica pe penis intr-o cantitate nu foarte mare, dar nici foarte putina, ci cat sa se poata obtine o lubrifiere corespunzatoare, lucru care va amplifica inclusiv placerea in timpul actului sexual (in cazul in care vrei sa aplici crema chiar inainte de o noapte de amor). Miscarile vor fi unele usoare, astfel incat sa se obtina si sa se mentina erectia.
Totul are sens! Off, dar e atât de greu sa găsești echilibrul și totuși sa simti ca ai mâncat ceva cu pofta și cu spor 😅.
:)